Ce este o adresa IP ?



Ce este o adresa IP ?

Adresa IP (Internet Protocol) este un protocol de comunicare care permit echipamentelor sa se identifice si sa comunice intrele ele, asa se formeaza o retea.

Adresele IP sunt folosite de toate echipamentele ce tin de IT: routere, switchuri cu mangement, laptop, smart TV, tabelta, imprimanta, sistem de supraveghere, s.a.m.d

De cate tipuri sunt adresele IP ?

Adresele IP pot fi de doua tipuri, ele pot fi statice sau dinamice . Adresele statice primesc un ip fix pentru o perioada nedeterminata de timp, iar adresele dinamice se pot schimba in functie de un interval de timp setat sau la o repornire a dispozitivului.

Cate standardate IP sunt ?
Adresele IP pot fi de doua tipuri, IPv4 care este protocolul de baza al tuturor dispozitivelor. O adresa IPv4 este alcatuita dintr-o secventa de 32 biti, din spate vine punternic standardul IPv6 lansat in 2012 si care este alcatuit dintr-o secventa de 128 biti, acesta oferind o plaja mai larga de IP-uri disponibile. Cel din urma standar a fost inventat deoarce ip-urile din clasa IPv4 sunt aproape epuizare. 
IPv4 publice disponibile (estimate): 4.294.967.296

IPv6 publice disponibile (estimate): 40.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 

Care sunt dinferentele intre IP public vs IP privat ?

IP-urile publice sunt cele primite de la provider (firma la care sunteti abonat), ele permit comunicarea echipamentelor dumnevoastra interne cu alte dispozitive/aplicati/site-uri din reteaua de internet globala WWW. Ele pot fi de forma: 79.112.244.231 .

IP-urile private sunt generate si alocate de un server DHCP de regula din routerul de la provider sau personal. Ele asigura conectarea dispozitivelor din reteaua dumneavoastra la o retea intranet cat si la o retea extranet in functie de configurarea si necesitarea fiecaruia. IP-urile interne pot fi de forma: 192.168.1.1 pana la 192.168.1.254 .

De mentionat este faptul ca adresa publica mai poate fi mascata prin servere Proxy sau VPN .

Daca diriti sa vedeti adresa dumneavoastra IP, accesati pagina de start www.I-T.ro 



2 Comentarii

Anonim a spus…
Mulțumesc pentru informatiile oferite
CristianF a spus…
Ne bucuram ca acest articol a fost un ajutor pentru dumneavoastra.
Nu uitati sa spuneti si prieteniilor dumneavoastra de acest website.
Toate cele bune!